Nancy Lucieer
Vanuit een hectische baan waarin ik aan sales targets moest voldoen en waarin ik niet meer gelukkig was ben ik in 2005 mezelf gaan omscholen, er moest meer rust komen en meer verdieping en verbinding.
Ik heb de opleiding, Ayurvedic technician aan het EISRA (European Institute of Scientific Research on Ayurveda) in Den Haag gedaan. Gevolgd door het propedeuse jaar Cranio Sacraal therapie aan de PCSA (Peirsman Cranio Sacraal Academie), en ondertussen volgde ik zelf al Easy flow en Yin yoga lessen.
Gestimuleerd door mijn yoga docente, ben ik zelf de Vinyasa yoga opleiding bij Tonnie Goes gaan volgen en ben daarna in 2010 gestart met mijn eigen praktijk aan huis, waar ik ook yoga les gaf.
In 2018 zijn we van België naar Nederland terug verhuisd en ben ik les gaan geven op locatie, omdat daar thuis geen mogelijkheid meer voor was. Het werken met mensen en het menselijk lichaam, de biomechanica ervan en het energetisch aspect is iets wat me verwonderd en mateloos fascineert en waar ik veel respect voor heb.
Juist door en in die fascinatie ben ik verder gegaan met “leren”en ben ik bij Gert van Leeuwen de critical alignment opleiding gaan volgen, waarin je in “alignment” je lichaam weer vrij en zonder spanning, met behulp van de zwaartekracht leert bewegen. Een voor mij natuurlijk vervolg daarop, was uiteindelijk mijn Yin bijscholing bij de Yin association van Emrik Suischies, waar ik mijn Yogahart verloren heb aan Yin Yoga.
Persoonlijk denk ik dat je in het “werken” met mensen en misschien nog wel veel belangrijker, aan het werken aan jezelf, je nooit uitgeleerd raakt. Ik heb dan ook nog veel wensen op dat gebied. Een daarvan is dat ik ooit hoop les te mogen volgen bij Bernie Clarke, een inspirerende Yin yoga teacher met humor en zeer veel kennis van anatomie en om met een van zijn quotes af te sluiten… “ We don’t use the body to get into a pose. We use the pose to get into the body.”
​
Restorative yoga is een vorm van yoga die gericht is op diepe ontspanning en het herstellen van het lichaam. Er worden verschillende hulpmiddelen gebruikt, zoals dekens, kussens en blokken, om het lichaam te ondersteunen en spanning te verminderen. De houdingen worden vaak lang aangehouden, soms wel tot 10 minuten of langer, om het lichaam de tijd te geven om te ontspannen en te herstellen. Restorative yoga is ideaal voor mensen die last hebben van stress, vermoeidheid, of blessures.
Maar natuurlijk ook gewoon als je behoefte hebt aan diepe rust en ontspanning. Een van de belangrijkste voordelen van restorative yoga is het vermogen om het zenuwstelsel te kalmeren en het lichaam van de sympathische naar de parasympathische modus te brengen.
Het sympathische zenuwstelsel is verantwoordelijk voor de "vecht-of-vlucht" reactie van het lichaam, wat betekent dat het geactiveerd wordt in tijden van stress of gevaar. Dit kan leiden tot verhoogde hartslag, snelle ademhaling en gespannen spieren. Het parasympathische zenuwstelsel daarentegen is verantwoordelijk voor de "rust-en-herstel" reactie, waarbij het lichaam ontspant, de hartslag vertraagt ​​en de ademhaling dieper wordt.
Het verschil tussen restorative yoga en yin yoga ligt in de benadering en de houdingen die worden gebruikt. Restorative yoga maakt gebruik van verschillende hulpmiddelen, zoals dekens, kussens en blokken, om het lichaam te ondersteunen en comfortabel te laten rusten in de houdingen. De focus ligt op ontspanning en herstel, met langdurige houdingen die vaak tot 10 minuten of langer worden aangehouden.
Yin yoga daarentegen richt zich op het versterken en versoepelen van het bindweefsel in het lichaam, met name rond de gewrichten en de wervelkolom. In yin yoga worden minder hulpmiddelen gebruikt, maar de focus ligt op het ontspannen van de spieren en het toelaten van een diepere stretch. De houdingen worden ook langer aangehouden, meestal tussen de 3 en 5 minuten.
Beide vormen van yoga hebben hun eigen unieke voordelen. Restorative yoga is ideaal voor ontspanning, herstel en het kalmeren van het zenuwstelsel, terwijl yin yoga gericht is op het versterken en versoepelen van het bindweefsel. Het is belangrijk om te luisteren naar je eigen lichaam en te kiezen welke vorm van yoga het beste bij je behoeften past op een bepaald moment.
​
​
Hopelijk tot snel in een van mijn lessen,
Lieve groet,
Nancy Lucieer
​
​
​